Contact

Terug naar begin...

Uitslaande woningbrand met 3 slachtoffers:
ZWIJNDRECHT/ HEERJANSDAM - Mooi weer, leuk en spontaan publiek (wat in groten getale naar de Dorpsstraat kwam) en een spectaculaire enscenering hebben de selectiewedstrijd brandbestrijding voor de kring Lek, Merwede en Noord tot een groot succes gemaakt. Zaterdag 21 maart werd de idyllische rust in Heerjansdam verstoord. Aan de Dorpsstraat vonden daar namelijk de regionale kring wedstrijd brandbestrijding voor de regio Zuid-Holland Zuid plaats.

Het is goed dat een brandweerkorps zich regelmatig kritisch laat beoordelen in zijn functioneren. Regionale kring brandweerwedstrijden zijn prima momenten om de eigen prestaties te meten. Het kan zeer verfrissend zijn om te zien hoe anderen het doen ten opzichte van de eigen brandweerorganisatie. Tussen 08.00 en 16.00 uur streden negen korpsen voor een plek in de volgende ronde; dé Regionale Kampioenschappen.

De deelnemende wedstrijdploegen werden geconfronteerd met het volgende, in scène gezet, incident. De woning waar het hele scenario zich afspeelt wordt momenteel ‘bewoond’ door vijf gastarbeiders, daarvan zijn drie van hun aanwezig. Eén van hen verblijft in de kelder, leest een krant en rookt een sigaret, plots valt hij is slaap. Hij wordt wakker doordat zijn gezicht is verbrand. Deze persoon probeert met zijn handen de brand op het bed waarin hij slaapt te doven, echter dit mislukt. Door voorbijgangers wordt rook waargenomen achter een woning aan de Dorpsstraat. Direct wordt door hun de 112-alarmcentral gebeld. Bij aankomst van de brandweer (de wedstrijdploeg) treffen zij de man met brandende handen aan en een uitslaande brand aan de achterzijde van de woning. Na enkele minuten komt er een vrouw bij het raam staan op de 1e etage welke om hulp roept. Middels de autoladder wordt zij gered. Door het goed uitvragen van de slachtoffers komt de wedstrijdploeg erachter dat er nog één persoon vermist is. Zij bevindt zich eveneens op de eerste etage en slaapt op haar bed. Als men een goede verkenning had uitgevoerd in de kelderruimte kwamen ze daar ook een wietplantage tegen.
Aan alle korpsen de taak om binnen de gestelde tijd de slachtoffers op een correcte manier te redden evenals de vuurhaarden te blussen. Dit vanzelfsprekend in de volgorde van noodzaak, maar welke tactiek was aan de bevelvoerder en zijn team.

Aan het eind van de dag werd de uitslag bekend gemaakt door burgemeester Scholten in de brandweerpost Heerjansdam. De winnaar werd Hardinxveld-Giessendam, gevolgd door Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht.

Ingezette materieel: TS45-3 TS401 TS516 TS410 TS204 TS529 TS521 TS528 TS809 TS517 AL459 DB433 DB481 DB482 DA489 DA431

Foto's







Klik hier voor meer foto's (albumversie)...

Nedstat Basic - Free web site statistics  CheckStat

Copyright© 2004-2008