Welkom op deze pagina!                                                                                      laatste update: zaterdag 25 april 2009 12:08:50
Deze week, van zondag 19 april 2009 t/m zaterdag 25 april 2009, zijn er drie bevelvoerders van de Zwijndrechtse brandweer op training. Er wordt samen met nog 24 andere brandweerlieden uit de regio Zuid-Holland Zuid een weeklang geoefend op het gebied van brandbestrijding. De trainingen worden gegeven in Zweden. Er wordt getracht om van iedere dag een verslag uit te brengen, om dat vervolgens in dit dagboek te plaatsen. Dus kom gerust nog eens langs en lees de belevingen...!
Voor meer informatie over dit oefencentrum kunt u hier klikken.
 
Dag 6 'De laatste oefendag...'

Dag 6 is alweer de laatste dag van de training, voordat we morgen richting Nederland vertrekken. De dag is eigenlijk opgebouwd vergelijkbaar met gisteren. In de ochtend weer een zestal individuele inzetten, en na de lunch twee volledige middelbrandscenario’s. De ochtendscenario’s betroffen brand bij een farmaceutisch bedrijf en brand in appartementencomplex Parktower. Vanmiddag werden twee groepen geconfronteerd met een ‘rookoverlast’ voor de buren van een ‘clubhuis voor liefhebbers van zware motoren’. Het leuke aan deze twee inzetten is voor ons dat ze beiden werden geleid door bevelvoerders uit de Zwijndrechtse Waard, waarmee de cirkel weer rond kwam.

Na deze inzetten was het de bedoeling dat we het toetje van de week zouden krijgen, door een heuse backdraft, maar helaas….. als je het wil dan lukt het niet.

Inmiddels zijn alle ‘respressieve spullen’ weer ingepakt, deze vertrekken morgen met de bus en boot naar Nederland. De meesten hebben de koffers ook al ingepakt, en vanavond gaan we met bijna de hele club nog even de stad in voor een welverdiende versnapering, na een week vol afzien aan de ene kant, maar ook geweldig veel humor aan de andere kant.

De week is inmiddels ook formeel afgesloten met een certificaatuitreiking, en zeer gemeende dankwoorden over en weer. Voor een ieder was het erg leerzaam, en ook het sociale aspect is geen moment uit het oog verloren. Of dat je nu ’s ochtends vroeg of ’s middags laat aan de beurt was als bevelvoerder….. je had een gemotiveerde groep in je TAS zitten. Dat is zeker een compliment aan iedereen waard!

Foto's


Dag 4 en 5 'TE warm...'

Gister is het er niet echt van gekomen eens stukje te schrijven, maar daarom vandaag maar voor twee dagen. Dit had te maken met het bezoek wat we hebben gebracht aan de plaatselijke brandweerkazerne in Skövde, één van de ‘communities’ in deze regio. Voor sommige ondersteunende voertuigen is hier een aanrijtijd van een uur niet ondenkbaar.

In dag 4 en 5 is iedereen meerdere malen het vuur aan de schenen gelegd tijdens een behoorlijke inzet. Telkens was de conclusie dat vooral de objecten gedurende de dag steeds verder opwarmden en de temperatuur dusdanig opliep dat het soms bijna TE werd. Maar goed, iedereen heeft dan ook zes inzetten op middelbrandniveau per dag. Een greep uit de beoefende scenario’s deze dagen:

·         Brand aan boord van een schip op de scheepswerf
·
         Brand in een kelderbox van een appartementencomplex
·
         Kettingbotsing rijksweg diverse personenauto’s en brand
·
         Ongeval personenauto / tankwagen
·
         Brand in Motel Dijkzicht
·
         Brand in een attractie op een, (vanwege de ook jeugdige lezers)
          niet nader te noemen ‘pretpark’.

Vervolgens was het deze middag de beurt aan twee werkelijke middelbrand- inzetten, met OvD, twee TS-en enz. enz. Door brandstichting en vechtpartijen lagen er her en der slachtoffers, en was er op diverse plekken in het gebouw brand. Toch knap als je op één bouwlaag zo weet te stoken dat er op twee plaatsen tegelijkertijd een flash-over gaat ontstaan. Pfoee….. het batterijtje is voor vandaag echt even leeg. Gelukkig mochten we op tijd stoppen vanmiddag. Echter kennen de buschauffeurs hier naast een Brabants kwartiertje ook een Zweeds uurtje, en zijn we alsnog vrij laat in het hotel terug.

Even opfrissen en dan gezamenlijk dineren met elkaar bij de plaatselijke Chinees. Tot morgen…. Als de accu weer even opgeladen is…

Foto's


Dag 3 'Lekker buffelen...'

Vandaag heeft de tweede groep, waaronder ook wij in de ochtend met name gestoeid met het RSTV, en de nieuwe ‘warme’ deurprocedure. Een filmpje (welke later geplaatst zal worden) is overigens een voorbeeld van hoe de Zweden daarmee omgaan. Het lijkt op zich wel op onze tactiek, echter veel statischer. Het voordeel van onze tactiek ten opzichte van deze is vooral dat je hem alle kanten op kan gebruiken.

Om trouwens de inschatting te kunnen maken in welke fase van de brandontwikkeling je binnenkomt als uitrukeenheid hebben we vandaag ook een klein brandje lekker uit de hand laten lopen. De uitgassing, opbouw van de rooklaag en daarmee samenhangende risico’s werden duidelijk gedemonstreerd. Ik ben er in elk geval van overtuigd dat IKEA-meubelen best branden.

Na de middag werden de groepen eens flink gehusseld, en begonnen we aan een tweede serie inzetten. Het toepassen van de RSTV-oefeningen en leermomenten kwamen daar veel aan bod. Morgen is het programma overdag weer lekker vol, en zullen we in de avond een bezoek brengen aan de plaatselijke brandweer. Tot nu toe kunnen we concluderen dat het een leuke en leerzame week is. De 24 bevelvoerders zijn echt van diverse pluimage. Variërend van 0 tot 100 jaar ervaring en dito opleidingen leren we bij elke inzet van en over elkaar, waarbij iedereen openstaat voor alle kritiek.

Genoeg gesproken nu….. moet me om 20:15 bij Harry melden…..  Gelukkig is het diner alweer achter de rug. Weet je wat je krijgt als een Chinese kok in Zweden aan de Franse Keuken begint? Nou, wij hebben het vanavond gegeten. Oh ja, nog even een vraagje aan de centralisten onder onze lezers:  Waar heb je mee te maken, en wat doe je er aan als één van de eenheden een RST van 425 meldt??? Onder de goede antwoorden wordt een leuke prijs verloot….

Dag 2 'Eerste oefendag...'

Vandaag de eerste dag met een behoorlijk aantal inzetten om er lekker in te komen. De groep is in tweeën verdeeld, en na de briefing werden de eerste twee inzetten gedaan. Doordat we lekker vroeg zijn begonnen werden dat er zelfs drie….. per groep. In de middag heeft de ene groep praktijk RSTV gedaan, terwijl de andere (‘onze’) groep aan de beurt was voor de inzetoefeningen. De scenario’s liepen uiteen van een ‘simpele’ woningbrand tot gecompliceerde inzetten met diverse bijzondere gevaren. Op dit  moment nog alles , hoe ver je ook opschaalde, toch gewoon met 1 TAS, vanaf morgenmiddag zullen de daadwerkelijke middelbrandscenario’s uit de kast worden gehaald. Wel is nu ook in de oefeningen gewerkt aan de verdergaande samenwerking tussen de korpsen en posten van de Zwijndrechtse Waard. Bij toeval zaten wij met z’n vijven drie keer als bezetting op de TAS.

Het was vandaag prettig oefenweer, niet te warm, wel zonnig en vooral belangrijk DROOG. Ondanks het drukke programma en het harde werken toch ook nog een beetje een kleurtje opgelopen vandaag. Het diner zit er net op, een heerlijk warm buffet met diverse Zweedse specialities, en voor nu wordt het eerst een tukkie doen en dan slapen.

Foto's


Dag 1 'Het vertrek...'

Vandaag 19 april zijn wij met in totaal 24 bevelvoerende, waarvan vijf uit de Zwijndrechtse Waard, vertrokken naar het Swedish Rescue Training Centre, voor een trainingsweek, met als uitgangspunt de ‘Nieuwe kijk op brandbestrijding’, in Skövde te Zweden. Vanochtend om 8 uur werd er verzameld op Schiphol, waarna de vlucht om 09:50 zou vertrekken. Met nadruk op zou, want ons vliegtuig kwam al met vertraging aan uit Brussel, waarna wij ongeveer een half uur te laat de lucht in gingen.

De vlucht verliep verder spoedig, echter had de vrij jonge bemanning een ‘Nieuwe kijk op landen….’ Waardoor het toestel voor het gevoel op de grond werd gekwakt. Dat mocht overigens de pret niet drukken, want eerlijk gezegd is het oefenen van de zgn. derde helft vrij behoorlijk begonnen.

Inmiddels zit het diner er op, een heerlijke zalmmoot met kerriesaus en gekookte aardappelen. Wat ik persoonlijk heel vervelend vindt is dat er in Zweden geen toetjes worden gegeten, maar goed ook dat zal wennen. Foto’s zijn er nog niet, maar daar zal morgen verandering in komen.

 

Nedstat Basic - Free web site statistics  CheckStat