Contact

Terug naar begin...

Overig; Bezoek feuerwehr deel II:
ZWIJNDRECHT/ COCHEM e.o. – De zomervakantieperiode is weer aangebroken en dan trekken veel Nederlanders richting het buitenland om van een welverdiende vakantie te gaan genieten. Brandweermensen bekijken op hun vakantiebestemming regelmatig de kazernes/ voertuigen van hun buitenlandse collega's, zo ook uw webmaster. In dit item een kort verslag van bezoeken van de Feuerwehr in de omgeving Cochem; Duitsland.

In deel I heeft u al iets kunnen lezen over een aantal vrijwillige brandweerkorpsen, in dit deel komt een beroepskorps aan bod. In het snijpunt van de Eifel, Taunus, Hunsrück en Westerwald ligt Koblenz aan de samenvloeiing van de Rijn en de Moezel. Koblenz, vele jaren was dit één van de grootste Garnizoensteden van Duitsland, heden ten dage uitgegroeid tot beheers-, diensten- en culturele centrum van de belangrijke regio in het westen van Duitsland. De stad heeft zo'n 107.000 inwoners en omvat 10.501 hectare met een groot verkeersknooppunt van spoorlijnen, rijkswegen en rivieren.

Sinds vele jaren beschikt de stad Koblenz over zowel een beroeps als een vrijwillig brandweerkorps. Een tiental vrijwillige kazernes kent de stad en één beroepskazerne, welke tevens dienst als hoofdpost. Ook heeft het korps een jeugdbrandweer. De brandweerlieden beschikken over een modern voertuigpark van zo'n ruim vijftig voertuig en achttien vaartuigen, de meeste hiervan zijn gestationeerd op de hoofdpost.

Tijdens mijn vakantie heb ik een bezoek gebracht aan de beroepskazerne. Van twee brandwachten kreeg ik een rondleiding van ruim twee uur. Begonnen werd in de grote remise waar de eerste lijnsvoertuigen staan. Hier staan onder andere; vier tankautospuiten, twee autoladders, een schuimblusvoertuig, een bosbrandbestrijdingsvoertuig, een oliespoorvoertuig, een snelinterventievoertuig en divers ondersteunend materieel. Standaard rukken zij uit met twee tankautospuiten, een autoladder en het snelle interventievoertuig waar tevens de 'zugführer'
mee meerijdt. In een aangrenzende hal is het duikteam geplaatst. Zij rukken uit met dezelfde bezetting als in Nederland. In deze hal staan ook nog twee snelle boten welke zij tot hun beschikking hebben.
Op het terrein tussen de hallen staan de haakarmbakken. De beroepskazerne verricht voor de vrijwillige kazernes het onderhoud. Hiervoor hebben zij een grote werkplaats voor metaal- en houtbewerking, technische dienst afdeling met hefbruggen en smeerput en een afdeling veiligheidsvoorzieningen (ademlucht etc.). Op de boven gelegen verdiepingen bevinden zich de slaapvertrekken, kantoren, dagverblijf en de alarmcentrale. De beroepsbezetting bestaat uit ongeveer vijfentwintig personen en gemiddeld wordt er 1200 tot 1500 keer per jaar uitgerukt.



















Nedstat Basic - Free web site statistics  CheckStat

Copyright© 2004-2010